Herstel door bewegen en sporten tegen kanker

bewegen

Herstel door bewegen en sporten tegen kanker.

Het Radboudumc te Nijmegen is een project gestart om wetenschappelijk onderzoek te doen naar de invloed van bewegen op kanker. In dat onderzoek worden de gegevens meegenomen van lopers van de Vierdaagse en de Zevenheuvelen loop.

Van de kankerpatiënten heeft 70%  tijdens de behandeling vermoeidheidsverschijnselen en 30% daarna blijvend. Hoeveel moet je minimaal bewegen om de kans op kanker te verkleinen en wat is bijvoorbeeld het verschil tussen man en vrouw? Is bewegen in het verleden van belang of telt het bewegen in het heden meer mee?

Aan de hand van de data base van 22.000 mensen waarvan de gegevens over bewegen en gezondheid en de vorm van kanker beschikbaar zijn, wordt het onderzoek gestart. Er zijn ook gegevens over het beweegpatroon in het verleden en de huidige fysieke activiteiten. Hierdoor is het mogelijk door aanvullend onderzoek en metingen vragen te kunnen beantwoorden over de relatie tussen bewegen vooraf en herstel na kanker.

Deze gegevens kunnen dan worden vergeleken met studies over de bewegingen van minder sportief ingestelde mensen en het voorkomen van kanker.

Er zijn steeds meer onderzoeken die aantonen dat bewegen bescherming biedt tegen het ontstaan van kanker en dat fitheid die ontstaat door meer bewegen bijdraagt aan herstel van kanker.

Voor de sporters een stimulans om enthousiast door te gaan en een aanmoediging voor  passief ingestelde mensen om te beginnen met sporten!

Sport ze

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *