Middel voor vrouwen met uitgezaaide borstkanker

 

Recent keurde minister Schippers van VWS het middel palbociclib goed. Dit middel komt uit de sluis en wordt gegeven aan vrouwen met uitgezaaide, hormoonreceptor positieve borstkanker.

Bij het voorschrijven van palbociclib moet een keuze worden gemaakt om dit al direct in de behandeling te geven (1e lijn) of dat als een vervolgbehandeling te doen (2e lijn). Om te onderzoeken wat het verschil in effectiviteit is tussen gebruik van palbociclib in de 1e lijn of in de 2e lijn, en wat het verschil in bijwerkingen en de kosten-effectiviteit is, is de SONIA-trial opgezet  (Selecting the Optimal positioN of CDK4/6 Inhibitors in HR+ Advanced breast cancer).

De SONIA-trial wordt uitgevoerd onder de vlag van de Borstkanker Onderzoek Groep (BOOG), in samenwerking met Borstkanker Vereniging Nederland (BVN). Medisch oncoloog Gabe Sonke van het Antoni van Leeuwenhoek is onderzoeksleider, samen met Agnes Jager (Erasmus MC) en Inge Konings (VUmc). Gabe Sonke is blij dat de minister geld beschikbaar stelt voor deze belangrijke studie: ‘De studieopzet is tot stand gekomen met grote betrokkenheid van de patiëntenvereniging. Dat is zeker ook motiverend geweest voor de ziekenhuizen die besloten hebben deel te nemen.’

De studie start per 1 oktober en 74 ziekenhuizen in Nederland doen mee. De SONIA-studie loopt  3,5 jaar. Ongeveer een jaar na het includeren van de laatste patiënt zijn de resultaten bekend. Voor de studie heeft de minister 6 miljoen euro ter beschikking gesteld.

Bron: Antoni van Leeuwenhoek/BVN/Erasmus MC/VUmc/BOOG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *