Attent op symptomen van kanker

symptomen

Symptomen van kanker zijn voor een huisarts of specialist  en patiënt niet gemakkelijk vast te stellen.

Een huisarts is een poortwachter in de gezondheidszorg  en balanceert op een smalle financiële marge om patiënten door te kunnen verwijzen naar ziekenhuizen.

Een huisarts kent meestal zijn patiënten en weet daardoor redelijk een onderscheid  te maken in de ernst van de klachten. De ene patiënt komt regelmatig en de ander soms met intervallen van jaren.

Bij de laatste categorie moet de huisarts extra alert zijn. Hij kent de medische geschiedenis niet zo goed uit het hoofd en snel kijken naar de medische status van de patiënt is niet altijd zinvol of zelfs niet zonder risico’s.

De huisarts weet immers niet de beweegreden van de patiënt waarom hij  zelden bij hem komt. De dooddoener dat het juist een goed teken is als je zelden naar een huisarts gaat, is dan een riskante inschatting.

De huisarts kan beter vragen naar de reden van de zeldzame bezoeken en minstens goed informeren naar de gezondheidstoestand van de patiënt. Bijvoorbeeld het verminderen van de conditie of andere duidelijke verschijnselen van achteruitgang van weerstand. Bijvoorbeeld bij herhaalde griep of aanhoudende verkoudheden.

Mocht u zich wellicht herkennen in de bovenstaande situatie en toch doorlopen met onverklaarbare klachten ga dan naar uw huisarts. Overleg hoe dan ook met uw partner, kinderen of een vriend en besluit dan tot deze heilzame stap!

Een ervaren hardloper doet er bijvoorbeeld verstandig aan om naar zijn huisarts te gaan als hij merkt dat zijn looptijden op een onverklaarbare wijze niet meer haalbaar zijn en er langer herstel nodig is. U kent zelf het beste uw eigen conditie!

Vergeet dat niet in een gesprek met de huisarts en leg uw klachten duidelijk uit!

Wees de eventuele kanker te snel af door een paar relatief  goedkope bloedwaarden onderzoeken te laten doen!

Dan bent u pas echt bij de tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *