Alvleesklierkanker operatie in specialistische centra

 

Alvleesklier kankerpatiënten worden vaker geopereerd als de diagnose en behandeling plaats vindt in een gespecialiseerd centrum.

Curatief opereren gebeurt al enkele jaren bij gespecialiseerde centra als ze minstens 20 operaties per jaar verrichten.

Dit blijkt uit een onderzoek van de Dutch Pancreatic Cancer Group (DPCG) onder leiding van oncologisch chirurg Ignace de Hing (Catharina Ziekenhuis Eindhoven).

Het verslag hierover is gepubliceerd in British Journal of Surgery.

Met gegevens van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) wordt onderzocht of het voor de behandeling wat uitmaakt als de diagnose wordt gesteld in een pancreas centrum of ergens anders.

Het percentage van 43% curatieve behandeling is aantoonbaar hoger in pancreas centra. In andere locaties ligt dat percentage op 23%.

De patiënten die wel worden geopereerd hebben een overlevingskans van twee keer in vergelijking met patiënten die niet werd behandeld.

De kans na operatie op een vijfjaar overleving is 10 tot 20 %. Voor de niet geopereerde patiënt is de kans helaas vrijwel nihil.

In de publicatie wordt er vermeld dat bij meerdere operaties niet alleen de chirurgische vaardigheden verbeteren, maar ook de radiologische mogelijkheden aan precisie winnen.

De soms passieve houding van multidisciplinair teams in niet gespecialiseerde centra kan negatief uitvallen voor oudere patiënten om operaties uit te voeren.

Patiënten boven de 70 of 80 hebben wel meer kans op complicaties, maar de overlevingskans verbeterd duidelijk door de operatie.

De manier van behandelen is erg verschillend door wisselnd toepassen van chemotherapie bij uitzaaiingen of voor aanvullende chemotherapie na operaties.

Het aantal geopereerde patiënten is de laatste tien jaar met ruim 50% gestegen.

Het blijft desondanks een lastig  en complex te behandelen ziektebeeld.

Gelukkig stijgt geleidelijk het aantal patiënten door genezende operaties.

Het is te hopen dat er op korte termijn meer gespecialiseerde centra komen voor alvleesklier kankerpatiënten.

Bron: DPCG. Catharina Ziekenhuis. British Journal of Surgery.NKR.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *