Aanleg erfelijke borstkanker en behandeling

Aanleg en informatie over erfelijke borstkanker.

Recente informatie uit onderzoeken en studies van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis geven aan dat specialisten steeds beter een inschatting kunnen maken van het risico dat bij een gendrager daadwerkelijk kanker zich ontwikkelt.

Het risico kanker ook in de andere borst te krijgen wordt beter in kaart gebracht en het advies om mogelijk preventief de borst te verwijderen is dan beter onderbouwd.

Door de nieuwe inzichten wordt niet alleen behandeladvies aan alle dragers van het BRCA-1 en BRCA-2-gen gegeven, maar laten de recente inzichten ook zien dat bij erfelijke borstkanker behandelingen en begeleiding noodzakelijk zijn.

Ieder mutatiedrager heeft een andere leefstijl en specifieke DNA-kenmerken. Zelfs binnen een familie kunnen verschillen zijn.

Er zijn aanwijzingen dat bepaalde medicijnen of therapien specifiek bij gendragers effectief zijn.

In het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis doet internist-oncoloog Sabine Linn onderzoek naar behandeling van BRCA1- en BRCA2- draagsters met uitgezaaide borstkanker met zogenaamde PARP remmers waarbij eiwitten alleen tumorcellen kapot maken en gezonde cellen heel laten.

Het onderzoek richt zich op het maken van een standaardbehandeling voor deze groep. Er zijn nog andere onderzoeken nodig voor stamceltransplantatie en voor vrouwen die drie of minder uitzaaingen hebben. En voor een paar vrouwen die al acht jaar geen recidief hebben.

Bron: Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *